Saimme tamperelaisten kanssabloggaajien kanssa kutsun tulla maistamaan Pikkubistro Kattilan uusien vetäjien loihtimaa illallista.
Pikkubistro Kattilan kuuteen vuoteen mahtuu monenlaisia vaiheita. Loppuvuodesta sitä alkoi pyörittää järjestyksessään kolmas omistaja, Tampereella laivayhtiönä paremmin tunnettu Hopealinjat. Firma otti ravintolatoiminnassaan aimo harppauksen eteenpäin 2017, kun Anette Mellin nimitettiin ravintolatoimenjohtajaksi vastaamaan Hopealinjojen ravintoloiden makumaailmasta.
Ryhtiliike oli melkoinen ja bulkkikama muuttui lähiseudun raaka-aineita ja tuottajia suosivaksi, turhia kikkailemattomaksi suomalaiseksi elämykseksi. Viimekesäinen brunssi Viikinsaaressa viitoitti odotuksia korkealle Kattilankin suhteen.
Meille tarjoillaan viiden ruokalajin menu, jossa annoskokoja on pienennetty à la carte -annoksista.
Aluksi lasiin hedelmäisen lempeä, mutta samalla raikkaan hapokas Laurent Vogt Crémant d’Alsace.
ANTIPASTI. Alkupaloiksi tyylikkään kekseliäs suomennos antipastoista. Vitello “Tonnato” Ahlmanin vasikasta, jonka majoneesin tonnikalaa tuuraavat kotimaiset järvikalat. Saloniemen kuttu-goudaa, Oriveteläisen Marjaana Lahtuan tilalta suppilovahverohilloketta sekä nerokkain idea hetkeen, oliiveja korvaamassa etikkaan säilötyt raa’at luumut. Eivät ne laatuoliiveille toki oliiviskabassa pärjää, mutta tuovat uudenlaisen lähestymisen lajiin. Kukaan muista syömiään oliivikippoja, mutta tämän muistan taatusti vielä 2030-luvulla. Kokonaisuutena supisuomalaisia raaka-aineita italialaisella tyylillä tarjoiltuna. Voisin istua tällaisen herkkulautasen (14 €) äärellä koko illan. Siitä vain lasilliselle ja antipastoja kylkeen.
KEITTO. Väliin mustajuurikeittoa, friteerattua Ahlmanin Fetaisa-juustoa ja pikkelöityä mustajuurta (11 €). Keitto on samettisen pehmeää ja pyöreän maukasta. Fritattu juusto tuo makuun lisää rikkautta ja happoja pikkelöidyn mustajuuren kanssa. Pidän sosekeittoannoksia helposti tylsinä, mutta jos ne kaikki olisivat tätä tasoa, voisin välikeittoja nautiskellakin enemmän.
Lasiin Marcel Deiss Complantation Blanc 2018. Täyteläisen hedelmäinen ja kompleksinen. Ei mikään ihme, sillä viinitalon tyyli nojaa perinteiseen alsacelaiseen köynnösten sekaistutukseen, mikä on puolivahingossa loistava turva myös ilmastonmuutoksen suhteen.
KALA. Seuraavaksi kauniin herkkä annos sokerisuolatusta lohesta, piparjuurikreemistä, retikasta ja graavatusta keltuaisesta (12 €, yläkuva). Suussasulavan pehmeä lohi saa mukavan jämäkkää, mutta silti hellivää tukea piparjuuresta. Selkeitä makuja, raaka-aineiden yhteiselon harmoniaa.
GNOCCHIT. Pääruoaksi Penttilän perunagnoccheja, selleripyreetä, ruusukaalia, suppilovahveroita, paahdettua maa-artisokkaa, parmesaania ja loraus tryffeliöljyä. Fiiniä comfortia, osasten upeaa tasapainoa ja vivahteiden silmäniskuja. Lautasella on vihkialttari ja -toimitus italialaisen ja suomalaisen keittiön kumppanuudesta. Pöydässä nousee keskustelu siitä, miten itse kukin olisi missannut normikäynnillä tämän annoksen, tilannut jotain muuta ja potenut mittavaa annoskateutta.
Punaviiniksi loirelaista Cabernet Francia, Domaine du Pre Baron Touraine Renaissance 2017. Hienon rungon omaava keskitäyteläinen viini on tasapainoisen runsas ja oiva tuttavuus moneen lähtöön.
JÄLKIRUOKA. Päätteeksi mustikkajäädykettä, mehustettuja mustikoita, mustikkageeliä ja kristallisoitua valkosuklaata. Mustikan monet sävyt nousevat eri muodoissa ja rakenteissa tyylikkäästi esiin valkosuklaan antaessa kokonaisuudelle mukavasti syvyyttä.
Lasiin vielä erinomaisesti makeutta hallitseva Vinicola Marenco Pineto Brachetto d`Acqui DOCG 2018. Hapot tasapainottavat hienosti punaisten marjojen hedelmäisyyttä.
Pikkubistro Kattilan tyyli on eittämättä uusi ja moneen tämän hetken trendiin nojaava, mutta luonnostaan. Bistromaisen selkeät komponentit ja maut, lähituottajiin nojaava, mutta Italiasta sävyjä ja ideoita saava keittiö, jossa taika syntyy raaka-aineiden taidokkaalla yhdistämisellä ja takuuvarmalla keittotaidolla. Anette Mellinin tyyli on selkeä ja jopa tunnistettava, mihin ei helpolla keittiössä pääse. Vaikka kaikkea tuntuu Tampereeltakin jo löytyvän, tuo uusi Pikkubistro Kattila hyvän lisän päälle.
Pikkubistro Kattila, Tampere
Aleksis Kiven katu 13 (Hallituskatu 5)